Sunday, October 24, 2010

~catatan kembara hidup 1~

Alhamdulillah…terima kasih Ya Allah..

Tuhan yang memberikan kekuatan kepadaku untuk kembali berkongsi coretan dan pengalaman di sepanjang perjalanan merentasi liku2 kehidupan..dah lama rasanya saya tak update post dlm blog ni..bukan apa..hanya kerana kekangan masa yang menuntut saya supaya lebih berhati-hati dalam menggunakannya untuk tujuan yang lebih berfaedah..

Tambahan pula,final exam yang masih berbaki beberapa minggu memerlukan saya untuk berdiskusi bersama teman-teman..

Beberapa hari yang lalu,Alhamdulillah..Tuhan mengizinkan sy untuk menyempurnakan niat di hati untuk membeli beberapa buah buku motivasi. Mungkin bagi sesetengah orang,itu hanyalah suatu perkara kecil yang di anggap simple..namun, sy cukup bersyukur kerana pastinya Tuhan telah mendengar doa sy sejak setahun yang lalu!!!
Ya..sy sebenarnya telah bercadang untuk membeli buku ini sejak setahun yang lalu. Tetapi kerana keadaan kewangan yang tidak mengizinkan yang menuntut saya supaya lebih berhati-hati dalam berbelanja membuatkan saya terpaksa menangguhkan dulu niat itu.

Tetapi..disebalik anugerah ini,sy sekali lagi diuji dengan kesempitan waktu yang menuntut pengorbanan..sudah hampir seminggu sy beli buku ini. Tapi,masih tak sampai 50 muka yang saya baca.hmmm…tp sy cuba untuk habiskan juga membaca buku ini sekurang-kurangnya 1 bab sehari..yang penting konsisten..tiba2 pula teringatkan pesan abah sewaktu sy masih kesil..katanya..”buat sesuatu mesti ada matlamat..setiap perjuangan mesti ada pengorbanan. Bila matlamat dah jelas,barulah jalan yang dilalui menjadi senang.tapi konsisten juga penting dalam mencapai matlamat.kalau konsisten takde macamana matlamat nak tercapai..”

Emmm..begitulah abah,seorang yang sentiasa sy kagumi keperibadiannya..terima kasih Ya Allah..sy telah dikurniakan seorang abah yang cukup baik. masih sy ingat,dikala sy membuat salah..(pecahkan pinggan kesayangan mak kt dapur contohnya..hehehe) saya akan dimarahi mak dari pagi sampailah ke petang..(dah lumrah..org pompuan kuat bebel..)..meskipun hati memberontak kerana dimarahi,namun..pendekatan abah cukup berbeza yang sy akan kagumi sampai bila-bila..abah suruh sy bersiap..dan bawa sy ke kedai.belikan sy hadiah..tapi dalam perjalanan pulang,.ayah berpesan smbil senyum dan memandang saya..katanya”apapun yang mak buat,semuanya sebab mak sygkan kamu.mak nak kamu lebih berhati-hati.kamu anak yg baik mesti belajar dari setiap kesalahan.”

Wah….begitu sekali pendekatan yang abah guna supaya sy sedar kesilapan diri.cukup halus. Namun amat terkesan di hati. Terima kasih mak…terima kasih abah..terima kasih kerana sentiasa menyedarkan sy supaya mengakui kesilapan sendiri dan bertanggungjawab terhadapnya.terima kasih abah yang telah mendewasakan saya dengan nasihat- nasihat yang cukup berhemah.

Buat mereka di luar sana yang masih mempunyai ibu bapa seperti sy,hargailah mereka..sayangi mereka..siapa pun mereka, ingatlah..kita takkan dapat berdiri sepeti ini pada hari ini jika bukan kerana mereka.

Bagi mereka yang sudah kehilangan mereka..hargailah setiap detik..setiap pengorbanan..setiap nasihat yang dilontarkan ke dalam jiwa kita.suatu semangat yang luar biasa yang telah menunjangi jiwa kita..jangan sekali-kali biarkan mereka kecewa kerana kita..mereka telah mendidik kita dengan sempurna.maka,tanggungjawab kita sebagai anak untuk membalas kesempurnaan itu cukuplah dengan membuat mereka tersenyum pabila mengenangkan kita..

No comments:

Post a Comment